Kışın soğuk algınlığı ve grip mevsimi olduğunu herkes bilir, ancak çoğu insan aynı zamanda kalp krizi geçirme mevsimi olduğunu bilmez. Raporlara dayanarak , kış mevsiminde kalp durması olasılığı beşte birden fazla artar. Amerika Birleşik Devletleri'nde kış aylarında kalp krizi geçirme riski yaz aylarına göre iki kat daha fazladır. Ayrıca kışın kalp krizi geçirmenin yazın kalp krizi geçirmeye göre daha ölümcül olma olasılığı daha yüksektir.
Neden?
Pek çok neden var ve bunların hepsi soğuk havaya bağlı değil.
Kış Riskleri
İşte kalp krizlerinin kış aylarında diğer aylara göre daha yaygın olmasının bazı nedenleri ve bunlarla mücadele etmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:
• Soğuk hava: Kişi soğuğa maruz kaldığında vücudun otomatik tepkisi kan damarlarını daraltmaktır. Cilde giden kan akışının kesilmesi, vücudun eskisi kadar ısı kaybetmediği anlamına gelir. Ancak, zaten plakla dolu arterleri olan kişilerde, kan damarlarının soğuğa maruz kalmaya tepki olarak daralması, arterin tıkanma riskini artırarak kalp krizini tetikler.
Daralma aynı zamanda hasta bir kalbi zorlayabilecek kan basıncını da arttırır.
• Yeni Yıl kararları: Her 1 Ocak'ta milyonlarca insan, yeni yılda forma girme kararının bir parçası olarak spor salonlarına giriyor veya egzersiz programlarına başlıyor ve birçoğu çok erken kendini aşırı zorlayabiliyor. Kalp rahatsızlığınız veya yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörleriniz varsa, sizin için neyin uygun olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.
• Stresli mevsim: Kış mevsimi birçok insan için çok stresli bir zamandır ve kalp krizleriyle de bağlantılı olan kaygı, yalnızlık ve depresyona neden olur.
• Tatil ziyafeti: Tatil mevsimi ve kış aylarında insanlar daha fazla yemek yeme, daha fazla içme ve daha fazla kilo alma eğilimindedir - bunların tümü kalp hastalığı olan biri için risklidir. Diyetinize dikkat edin, yağlı yiyeceklerden veya alkolden kaçının ve her şeyi ölçülü olarak hatırlayın!
• Daha az gün ışığı: Kışın daha az gün ışığının duygudurum sorunlarını kötüleştirebileceği, depresyon riskini artırabileceği ve kalbi de etkileyebileceği bir gerçektir; azalan güneş ışığı, ruh halini yükselten nörotransmiterler olan serotonin ve melatonin salınımını azaltır. Çalışmalar kalp krizi geçiren hastalara baktı ve sağlıklı insanlara göre (güneş ışığından gelen) D vitamini düzeylerinin daha düşük olduğunu buldu. Karanlık kış aylarında D vitamini alımınızı artırmak için 50 yaşın üzerindeki herkesin günlük en az 400 IU (uluslararası birim) D vitamini içeren bir vitamin alması gerekir. 70 yaşın üzerindekilerin en az 600 IU'ya ihtiyacı vardır.
• Grip: Kış aylarında kalp krizlerindeki artışın bir diğer sorumlusu griptir. Grip enfeksiyonu kan basıncını yükseltebilir, beyaz kan hücresi aktivitesini harekete geçirebilir ve kandaki C-reaktif protein ve fibrinojen düzeylerini değiştirebilir - bunların tümü kalbiniz için kötü haberlerdir. Yıllık grip aşısı olun. Kalp krizi riskinizi yarı yarıya azaltabilir.
Kış mevsiminde kendinizi korumanın püf noktaları
İlk ve en önemli şey, vücudunuzu sıcak tutmaya çalışmanızdır. Vücudunuzu düşük sıcaklığa maruz bırakmayın. Bu, ister evinizde otururken ister dışarıda dolaşırken sizi sıcak tutacak yeterli giysiye sahip olmanız gerektiği anlamına gelir.
Kalp hastalarına özellikle sert, soğuk ve rüzgarlı havalarda dolaşmaması tavsiye edilir. Son zamanlarda kalple ilgili herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldıysanız, içeride kalmaya çalışmalısınız. Bununla birlikte, soğuktan sıcağa ve tam tersi geçiş yapmayın.
Pek çok insan oda ısıtıcılarını açar ve ardından odadan sessiz, soğuk ve kasvetli bir yere çıkar. Bu, kalp krizi geçirmeye yatkın kişiler için tehlikeli olabilir ve doktor tarafından uygun kalp bakımı sağlamak için gerekli tüm önlemleri almaları tavsiye edilir. Özellikle kış mevsimini göz önünde bulundurarak doktorunuzdan tavsiye alınız.
Kardiyoloji Hekimi
Uzm. Dr. Rahman Bilal GEDIZ