Diyabet, vücutta insülinin üretilmediği, az üretildiği veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalıktır.
Dünyada 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Bu vakaların çoğu tip 2 diyabetlilerdir. Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme, yeterli ve düzenli uyuma gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinilerek tip 2 diyabet %80 oranında önlenebilen bir hastalıktır.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlanarak “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında ; diyabetli hasta eğitimlerinin diyabet okulu adı altında standardize edilmesi planlandı. Hastanemizde belirlenen aylarda; ayda bir kez 2 gün olmak üzere uygulanacaktır.
Eğitim toplam 6 modülden oluşmaktadır.
Bunlar ;
*Diyabette Genel Bilgiler
* Diyabet Oluşum Mekanizması
* Tıbbi Beslenme Tedavisi
* Egzersiz Tedavisi
* Antidiyabetik İlaçlar
* İnsülin Tedavisi
* Diyabette Akut ve Kronik Komplikasyonlar
* Diyabetle Yaşam
konularıdır.
Diyabet okulu eğitimleri, Dahiliye Uzman Hekimi, Diyabet Eğitim Hemşiresi, Diyetisyen, Fizyoterapist, Psikolog kadrosundan oluşan ekibimiz tarafından verilmektedir.
Eğitimlere hastanede yatan hastalar, polikliniğe başvuran hastalar ve katılmak isteyen herkes davetlidir.
Katılım ücretsiz olup eğitimleri tamamlayan kişilere ‘Diyabet Okulu Diploması’ verilecektir. Katılım için Manisa Şehir Hastanesi'ni arayıp santralden Diyabet eğitim hemşiresini bağlatarak ya da Diyabet eğitim hemşire odası dahili numarası olan 10048’i tuşlayarak ulaşabilirsiniz.