Kahramanmaraş merkezli on ilde meydana gelen depremde binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Deprem bölgesinde binlerce bina yerle bir olurken sismik izolatörler sayesinde hastanelerde herhangi bir hasarın oluşmaması dikkatlerden kaçmadı. Asrın felaketi olarak adlandırılan depremin ardından gözler Manisa’daki hastanelere çevrildi.
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen depremde binlerce vatandaş hayatını feci şekilde kaybetti. Yaşanan felakette kimi annesini kimi çocuğunu kimisi de tüm aile fertlerini kaybetti. Deprem bölgesinde binlerce bina yerle bir olurken bazı hastanelerin sismik izolatörler sayesinde bu depremi hasarsız bir şekilde atlattığı ortaya çıktı. Yaşanan bu felaketin ardından gözler de Manisa’daki hastanelere çevrildi. Depremin yıkıcı etkisinin minimum düzeye indirgeyen ‘sismik izolatörler’ Manisa’da Şehir Hastanesi ve Merkezefendi Devlet Hastanesi’nde bulunuyor. İlçe hastanelerinin hali ise içler acısı durumda. Yine Manisa’da aile sağlığı merkezlerinin de çoğunluğu eski binaların altında bulunduğu için risk teşkil ediyor.
“MANİSA’DA CANLI FAY HATLARI VAR”
Manisa Şehir Hastanesi teknik hizmet yöneticisi Gazanfer Doğan, hastanede bulunan sismik izolatörlerle ilgili bilgi verdi. Gazanfer Doğan, “Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke. Manisa’da canlı fay hatlarının olduğu bir il. Hastanemizde sismik izolatörler kullanılıyor. Bu, deprem anında temel ile en üst katların birbirinden bağımsız bir şekilde hareket ermesini sağlıyor. 2020’deki 6,9 şiddetindeki İzmir depreminde deprem sonrasında yaptığımız deprem hasar tespitlerinde herhangi bir binada çatlamanın dahi olmadığını gördük. Sismik izolatörün görevi binanın temeliyle katlarını birbirine ayırmaktır. Yani izolatörün altındaki kısımda yani zeminde biz depremi 6,9 şiddetinde yaşarken izolatörün üzerindeki katlarda daha az hissediyoruz” dedi.
BİTMİŞ BİNALARDA MALİYETLİ
Sismik izolatör sisteminin maliyeti konusuna da açıklık getiren Gazanfer Doğan, “İlk yapım aşamasında maliyetli bir sitem değil ama sonrasında yapılmak istenirse evet maliyetli bir sistemdir. Yani bitmiş bir binaya uygulanabilir ama maliyeti çok daha yüksek olur” diye konuştu.
“HER BİRİ ÖZEL YAPILIYOR”
İzolatörlerin bütün binanın ağırlığını nasıl taşıdığı noktasında da Doğan, şunları söyledi: “Bina yükü toplamda hesap ediliyor ve ona göre bir sipariş veriliyor ve her biri özel olarak yapılıyor. Zaten çok uzun yıllar bu sistem kullanılabiliyor. Bence bu sistemin artık Türkiye’de tüm hastanelerde zorunlu hale getirilmesi lazım.”
“KESİNLİKLE ÇOK DOĞRU BİR SİTEM”
Mimar Ferdi Zeyrek de konu kapsamında açıklama yaptı. Zeyrek, yaptığı açıklamada, “Sismik izolatör sistemi kesinlikle çok doğru bir sitem ama çok maliyetli ve pahalı bir sistemdir. Şu anda Manisa Şehir Hastanemizde bu sistem kullanılıyor. Eğer ki zemin sıvılaşmasının olduğu bölgelerde jet groud ve fore kazık sistemleriyle de zemin değeri kurtarılamazsa mutlaka sismik izolatörler kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
10 ili vuran depremin ardından binlerce vatandaş hayatını kaybetmişken yetkililerin yaşanan bu felaket sonrası Manisa’daki sismik izolatörü olmayan hastanelerde bir çalışma yapıp yapmayacakları merak konusu oldu.