Son dönemde sahte içki kaynaklı ölümlerde yine artış göze çarpıyor… Manisa’da da emniyet ve jandarmanın sahte içkiye karşı mücadelesi sürerken, uzmanlar ise sahte içki konusunda önemli uyarılarda bulundu
Ülkenin çeşitli şehirlerinden sahte içki kaynaklı ölüm haberleri ardı ardına gelirken, uzmanlardan konuya ilişkin önemli uyarılar geldi. Sahte alkolün tat ya da koku yoluyla ayırt etmenin mümkün olmadığını dile getiren Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Aydın Sarıhan, sahte alkol kullanana kişilerde görme kaybı başta olmak üzere ölüme kadar varan kötü sonuçların doğabileceğine işaret etti. Sarıhan, “Sahte içkiyi renk ve kokusunda bakarak ayır edilmesi mümkün değildir. Üstelik vücut için çok zehirli bir madde içerdiği için kalıcı sakatlıklar ve ölüme sebep olmaktadır. Bu yüzden yetkili satıcılar haricinde kesinlikle alkol alıp tüketilmemelidir. Yoksa bu hata nedeniyle hayatınızı kaybedebilirsiniz.” dedi.
Burhan AKDEMİR
Son günlerde sahte alkol kaynaklı ölümlerde gözle görülür bir artış yaşandı. Yılbaşı öncesinde, alkol satışlarının artmasıyla birlikte bu tür vakaların daha da fazlalaşabileceği öngörülürken, uzmanlar ise vatandaşları uyardı.
Manisa Şehir Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Aydın Sarıhan, sahte alkolün yol açabileceği olumsuzluklar hakkında önemli açıklamalar yaptı.
Alkollü içkilerde etanol yerine metanol kullanılarak hazırlanan içkilere sahte içki adı verildiğini ifade ederek sözlerine başlayan Sarıhan, içki üretiminde kullanılan etanolün satışının yasak ve üretimin pahalı olması nedeniyle, sahte içki üretimine yönlenildiğini dile getirdi.
ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Sahte içkilerin tat ya da koku yoluyla anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Sarıhan, “Sahte içkide kullanılan metanol renksiz kokusuz bir sıvı maddedir bu nedenle ancak özel cihazlar veya laboratuvar tetkikleri ile ayırt edile bilinir. Bu sebeple tadına ve kokusuna bakarak sahte içki ayırt edilemez.” şeklinde konuştu.
İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI ÇOK FAZLA
Sahte alkolün insan sağlığına olan zararlarını da sıralayan Sarıhan şöyle konuştu: “Sahte içki üretiminde kullanılan metanol aslında kendisi direkt olarak insan vücudunda zehirli bir etkisi yoktur. Metanolün karaciğer ve dokularda enzimlerle parçalanması sonucu ortaya çıkan ürün olan formik asit, doku ve hücrelerde zehir etkisi göstermektedir. Sinir hücreleri metanolün toksik ürünlerine en duyarlı dokudur. Bu yüzden zehirlenmede sinir hücrelerinin en çok bulunduğu merkezi sinir sistemi ve sindirim sistemi bulguları önce ortaya çıkmakta daha sonra metabolik etkileri oluşmaktadır. Zehirlenme bulgular ise; bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bilinçte bozulma, ritim bozukluğu, kanda elektrolit dengesini bozarak koma ve ölüme sebep olmaktadır. Sinir hücrelerinin en çok bulunduğu organlarımızdan olan göz ve beyin metanolün toksik ürünlerine en duyarlı organdır. Bu yüzden görme kaybı, bulantı ve karın ağrısı en önce görülen belirtilerdir”
Sahte alkole maruz kalanların hastaneye geç başvurduğunu da sözlerine ekleyen Sarıhan, bunun sebebini ise şöyle açıkladı: “Metanol kendisi vücut için zehirleyici etkisi olmadığı için zehirlenme belirtileri metanol parçalanması süresi olan 12 ila 24 saat den sonra oluşmaktadır. Bu da hastaneye başvuruyu geciktirmekte ve geri dönüşsüz hasarların artmasına sebep olmaktadır Bu konuda en az bilinen bir diğer konu; metanol ve etanol d vücutta aynı enzimler tarafından parçalanması nedeniyle Etanol, metanol zehirlenmelerinde panzehir olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle Metanol ve Etanol aynı anda alındığında metanolün zehirleyici etkisi azalmakta ve belirtileri gecikebilmektedir. Yani bunu bilen bazı üreticiler her iki ürünü sahte içki yapımında kullanarak zehirleyici etkisini ortaya çıkışını gecikmesine ve anlaşılamamasına sebep olmaktadır.”
https://www.manisakulishaber.com/sahte-icki-tehlikesine-dikkat