Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınması Gereken Önlemler
07 Mart 2024

Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir.

Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.

Bu kapsamda karbonmonoksit zehirlenmesi hakkında bilgi almak, karbonmonoksit zehirlenmesi ve  alınması gereken önlemler  ve doğru soba kullanımı ile ilgili bilgileri aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

 - Karbonmonoksit Zehirlenmesi

 - Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınması Gereken Önlemler

 - Doğru Soba Kullanımı