Önlenebilen bir kanser türü olan Rahim ağzı kanserine dikkat çekebilmek amacı ile Ocak ayı “Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı”olarak belirlenmiştir.
Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde dokuzuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır.
HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu kendiliğinden düzelir ve belirtilere veya hastalığa neden olmaz. Bununla birlikte, belirli HPV tipleri (çoğunlukla 16 ve 18) ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Bu lezyonların bir kısmı rahim ağzı kanserine ilerler, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar alır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya geldiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Bu sebeplerden rahim ağzı kanserinde düzenli tarama yaptırmak çok önemlidir.
Tanısında; Bugün rahim ağzı kanserinin %99,9’una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. Erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişiklikler HPV-DNA Testi ve PAP Smear Testi ile tespit edilmektedir.
Ülkemizde üreme çağındaki cinsel aktif her kadın düzenli olarak HPV-DNA ve Pap smear testi ile taranmaktadır. HPV-DNA testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.
Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemlidir?
• Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
• Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.
• Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.
• Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.
Rahim ağzı kanser tarama, erken tanı ve tedavi seçenekleriniz için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimi
Op. Dr. Ali Soydar