Manisa Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Selin Aycan ‘’14 Kasım Dünya Diyabet Günü’’ kapsamında bilgiler verdi.
*Şeker hastalığı (Diyabetes Mellitus) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan bir toplum sağlığı problemidir. 2017 verilerine göre tüm dünyada 18 yaş üstü 451 milyon diyabetik hasta vardır ve bu sayının 2045 yılında 693 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir. Bu durumun en çok bilinen sebepleri toplumun giderek daha kilolu hale gelmesi, kötü beslenme, hareketsizlik, hazır gıdalarda bulunan kimyasalların olumsuz etkileri, psikolojik stres faktörleri sayılabilir.
*Şeker hastalığı kan şekerinin yüksek olması halidir. Açlık kan şekerinin en az iki kez 126’nın üzerinde veya günün herhangi bir saatinde (aç/tok farketmeksizin) 200’ün üzerinde ölçülmesi Şeker Hastalığı tanısı koydurur. Açlık kan şekerinin 100-126 arasında olması veya 2.saat tokluk şekerinin 140-200 arasında ölçülmesi ise Gizli Şeker (Prediyabet) olarak adlandırılır.
Şeker hastalığında genel olarak çok ve sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, gece idrara çıkma, susama/çok su içme, ellerde ayaklarda uyuşukluk/yanma/karıncalanma, üşüme, halsizlik, kilo kaybı, ciltte ve genital bölgede sık enfeksiyon gelişmesi veya oluşan enfeksiyonun kolay iyileşmemesi görülebilir. Bu belirtilerin bir veya birkaçının varlığı şeker hastalığından şüphelenilmesine yol açar.
*2007 yılında Birleşmiş Milletler diyabeti global bir tehdit olarak ilan etmiştir ve ilk kez enfeksiyon hastalığı olmayan bir hastalığın salgınından bahsetmiştir.
*1921 yılında insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan harp cerrahı Fredrick Bantig’in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak kabul edilip, her yıl çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.
*Dünya Diyabet Günü’nün 2018-2019 yılları teması “Diyabet ve Aile”dir. Aile temasının seçilmesinin amacı, diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratmak ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemektir.