Parkinson hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?
Parkinson hastalığı, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Parkinson hastalığına dikkat çeken Hastanemiz Başhekimi Nöroloji Uzmanı Dr. Serkan SAKA, Parkinson hastalığı, belirtileri ve tedavisinden bahsetti.
Başhekim SAKA; ‘’Parkinson hastalığı Alzheimer Hastalığından sonra en sık görülen, beyindeki hücre dejenerasyonu (işlev kaybı ile hücre ölümü) ile ilerleyen bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalıkta beyinde dopamin isimli bir molekülü üreten nöronların kaybı izlenmektedir. Bunun sonucunda da hareketlerin yavaşlaması, titreme, denge kayıpları gibi yakınmalar görülmektedir. Uyku bozuklukları ve kabızlık, titreme ve hareketlerde yavaşlama belirtileri hastalıktan yıllar önce başlamaktadır.
Parkinson hastalığı kronik ve ilerleyici bir hareket bozukluğudur, yani semptomlar zaman içinde ilerlemeye devam eder. Dopamin eksikliği ilerledikçe Parkinson hastalığı da ilerler ve kişinin hareketlerini kontrol edememesine neden olur. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Parkinson hastalığının belirtileri:
1.İstirahat halinde izlenen titreme (tremor)
2.Hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi)
3.Pasif eklem hareketlerini zorlaştıran kaslarda sertleşme (rijidite)
4. Ayakta durma dengesinin bozulması (postural instabilite)
Parkinson hastalığının tanısı muayene bulgularına dayanarak konur. Ancak sebebin araştırılması için bazı kan tahlilleri ve beyin görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Tedavisi için hastalığın belirtilerinin düzeltilmesi için beyindeki dopamin eksikliğinin giderilmesi için ilaç tedavisi kullanılır. İlaç tedavisine dirençli olgularda cerrahi ve beyine yerleştirilen pil uygulamaları (derin beyin stimülasyonu) yapılmaktadır.
Tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar; Hastalığın erken teşhisi, uygun ilaçlarla, konusunda uzman doktorlar tarafınca takibi ve fizyoterapi ve egzersiz programları önemlidir. Böylelikle hastalığın kontrol altında tutulması ve hastanın yaşam kalitesinin arttırılması mümkün olabilmektedir’’ dedi.